Witamina K2 - najlepsza biodostępność

25-04-2018

Witamina K2 Dr. Jacob's
K2 MK-7 - najlepsza biodostępność

  • 120 µg witaminy K2 na porcję
  • K2 z roślinnych olejków eterycznych (czyste MK-7)
  • Szczególnie dobra biodostępność i długotrwała stabilność we krwi (do 72 godz.)

Zawartość witaminy K2 w 1 porcji (6 kropli) - 120μg (400% RWS - referencyjne wartości spożycia dziennego)

Witamina K2 suplement diety
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: 6 kropli na łyżeczce lub wprost do ust.
Kropla zawiera 20 µg witaminy K2 (all-trans MK-7).
Uwaga: osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe (antagonistów witaminy K jak antykoagulant typu kumaryny) powinny skonsultować przyjmowanie produktu z lekarzem!


Składniki: olej słonecznikowy bogaty w kwas oleinowy (94%), przeciwutleniacz: ekstrakt bogaty w tokoferol (naturalna witamina E), witamina K2 (all-trans menachinon-7)

Witamina K2 – równie ważna dla zdrowia
Witamina K jest znana od dawna. Naukowcy wiedzą, że jest ona odpowiedzialna za prawidłową krzepliwość krwi. Bez niej nawet mała rana mogłaby być powodem utraty dużej ilości krwi. Od niedawna zaś zaczęto rozróżniać dwie formy witaminy K: K1 i K2. Okazuje się, że K2 ma o wiele większe znaczenie dla organizmu niż tylko wpływ na krzepliwość.

Do tej pory K2 nie była zauważana, gdyż występuje bardzo rzadko, a pozyskanie jej nie jest łatwe. Żywność jest bardzo uboga w witaminę K2, w szczególności w formie MK-7, dlatego należy ją suplementować.
Witamina K2 to bardzo ciekawa substancja. Jej właściwości są dopiero odkrywane ale już wiemy, że jest ona bardzo ważna dla:

  • prawidłowej krzepliwości krwi
  • zdrowia kości i zębów

 

Okazuje się, że współdziała z witaminą D przy wykorzystaniu wapnia w organizmie. Witamina D decyduje
o przyswajaniu wapnia, a witamina K2 o tym, gdzi wapń zostanie skierowany – czy tam, gdzie powinien
trafić, np. do kości, czy do tkanek miękkich jak nerki lub naczynia. Wynikiem niedoboru witaminy K2 jest nagromadzenie wapnia w tkankach, tętnicach lub nerkach. W przypadku uzupełniania niedoboru witaminy D, szczególnie za pomocą jej dużych porcji, zwiększa się także ilość przyswajanego wapnia. Dlatego w takim
przypadku powinno się jednocześnie przyjmować witaminę K2, aby wapń trafił tam gdzie powinien.

 

Wiek poniżej 12 miesiąca: 4-10 μg zalecane dzienne spożycie witaminy K2
Dzieci od 1 do 15 lat: 15-50 μg zalecane dzienne spożycie witaminy K2
Młodzież i dorośli: 60-80 μg zalecane dzienne spożycie witaminy K2
Kobiety w ciąży i karmiące: 60 μg zalecane dzienne spożycie witaminy K2

 

 

K jak kości
Najnowsze badania wykazują, że witamina K2 jest ważna w tym samym stopniu dla budowy kości jak
wapń i witamina D3. Dzieje się tak dlatego, że jest ona potrzebna do aktywacji osteokalcyny (białko niezbędne
do budowy kości). Witamina D sprawia, że wapń jest przyswajany z pożywienia, a witamina K pozwala wykorzystać go do budowy kości. Dlatego powinno się przyjmować te witaminy razem. Wykazano, że podawanie kobietom po menopauzie codziennej porcji wapnia do 800 mg oraz 400 j.m. (10 µg) witaminy D3 ma pozytywny wpływ na gęstość
kości. Okazało się, że podawanie dodatkowo 100 µg witaminy K2 (menachinon-7, MK-7) sprawiło, że wzrost gęstości kości był bardziej wyraźny i widoczny nawet w kręgach lędźwiowych (Kanellakis i inni, 2012).
W innym badaniu, trwającym 6 miesięcy, podawano suplementy z porcją 100 µg witaminy K2 (MK-7), 1600 j.m. witaminy D3 i 756 mg wapnia. Odnotowano znaczącą poprawę gęstości kości (Michalek et al., 2011).

Przekrój przez kość zdrową i z postępującą osteoporozą

Analiza siedmiu badań z podwójnie ślepą próbą, w których suplementowano osobom dorosłym witaminę K2, wykazała, że zmniejszyło to ryzyko złamań kręgów o 60%, złamań szyjki kości udowej o 77%, a ryzyko wszystkich złamań (bez złamań kręgosłupa) nawet 81% (Cockayne’a i inni, 2006).


K jak krążenie
Witamina K2 jest ważna dla układu krążenia. Badania wykazały, że witamina K2 ma zdolność do zapobiegania odkładania się wapnia w tętnicach. Przez 10 lat badano 4807 mężczyzn i kobiet powyżej 55 roku życia (Geleijnse i inni, 2004). Osoby, które spożywały produkty o dużej zawartości witaminy K2 (min. 32 µg dziennie), miały znacznie mniej złogów wapniowych w tętnicach i zdrowszy układ krążenia. Wykazało ono, że użycie witaminy K2, lecz nie K1, aż o 50%, zmniejszyło ryzyko rozwoju miażdżycy a także zgonu z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego.
W innym badaniu 16 057 kobietom podawano codziennie 100,3 – 211,7 µg witaminy K1 oraz 12,8 – 29,1 µg witaminy K2. Wykazano, że spożycie witaminy K2 zmniejszyło odsetek osób ze stwierdzoną chorobą wieńcową. Efekt ten przypisano głównie działaniu witaminy K2 w formie menachinonu-7 (MK-7), a nie w formie MK-8 i MK-9. Nie wykazano wpływu witaminy K1 na chorobę wieńcową (Guest et al., 2009).


Schemat zdrowej tętnicy z elastycznymi ścianami


K jak krzepliwość krwi
Witamina K jest ważna dla krzepliwości krwi. To ona sprawia, że po skaleczeniu rana zasklepia się. Dlatego osoby, które mają problem z nadmierną krzepliwością i przyjmują leki przeciwzakrzepowe, powinny skonsultować z lekarzem przyjmowanie produktu z witaminą K.

 

Jaką K2 wybrać?
Witamina K2 ma różne postacie, które nazywamy menachinonami (skrót: MK). W zależności od budowy
cząsteczki, mają one różne numery, np.: MK-4, -7, -8, -9. Menachinony dzielimy na formy cis oraz trans. Formy
cis są biologicznie nieaktywne, podczas gdy formy trans mają pełny potencjał biologiczny. Najlepszą dla człowieka postacią witaminy K2 jest menachinon-7 (zwany także MK-7 lub MenaQ7). Zostało to udowodnione w badaniach przedstawionych na dwóch poprzednich stronach.

 

Sposoby uzyskiwania witaminy K2
Fermentacja soi

Przy wytwarzaniu witaminy K2 MK-7 w procesie fermentacji, do soi dodaje się preparaty bakteryjne oraz
specjalne rozpuszczalniki. W wyniku stosowania tej metody zawsze powstaje wiele produktów ubocznych, w tym innych menachinonów, np.: MK-4, -8, -9. Wiele z nich jest zbędnych lub mają formy cis (nie są biodostępne). Ilość takich zanieczyszczeń zależy od jakości fermentacji. Dlatego, w większości przypadków, nie można mieć do końca pewności ile aktywnego MK-7 jest w porcji takiego produktu. Ponieważ do produkcji użyta jest soja, w ostatecznym
ekstrakcie mogą znajdować się alergeny oraz zanieczyszczenia GMO.

Większość z produktów z witaminą K2 dostępnych na rynku pochodzi z procesu fermentacji i zawiera K2 jako mieszankę form cis oraz trans. Określane są: „z fermentacji soi” lub „z natto”.


Dlaczego K2 MK-7
K2 MK-7 to najlepiej działająca forma witaminy K. Jest w pełni przyswajalna, bioaktywna i ma bardzo długi czas trwania w krwiobiegu – aż do 3 dni! (K1 i inne formy witaminy K2 trwają ok. 3 godziny). Witamina K2 MK-7 pomaga utrzymać zdrowe kości (aktywuje działanie białka o nazwie osteokalcyna, które wiąże wapń w kościach). Nasza żywność jest bardzo uboga w witaminę K2, w szczególności w formie MK-7, dlatego należy ją suplementować.

 

Z olejków eterycznych
Metoda pozyskiwania K2 z olejków eterycznych została wynaleziona w 2006 roku przez norweskiego badacza dr. Inger’a R. Aukrust’a i jego zespół. Pozwala uzyskiwać czystą postać all-trans MK-7 witaminy K2 z naturalnych roślinnych olejków eterycznych: geraniolu (występuje w olejku: różanym, pelargoniowym) i farnezolu (występuje w olejku: lipowym i akacjowym). Tą metodą uzyskuje się witaminę K2 tylko w czystej, najlepszej i w pełni biodostępnej postaci all-trans MK-7 (menachinon-7, MenaQ7). Dlatego, w przypadku produktów zawierających K2 MK-7 uzyskaną z syntezy z olejków eterycznych można mieć pewność, że ilość biodostępnej witaminy K2 podana na etykiecie faktycznie znajduje się w porcji produktu.

Witamina K2 w kroplach Dr. Jacob's w naszym sklepie TUTAJ

 

Informacje oraz zdjęcia pochodzą z materiałów firmy Dr. Jacob's